• Arkiv

 • november 2014
  m ti o to f l s
  « Jul   Feb »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930

 • Etiketter

Äldre med låg pension hemlösa i Sverige – nytt mångfaldstänkande?

Vi borde nog börja tänka med våra egna hjärnceller istället för att suga in varje liten karamell som portioneras ut till oss. Vi skänker ofantliga summor som bistånd och vi lärs dagligen vilka vi skall ta hand om ekonomiskt, vilka människor det är mest synd om.  Stora summor går till företag i anställningsstöd och jag ser det som ett slags socialbidrag som betalas ut till bolagsvärlden istället för att gå till behövande medborgare. Jag läste en artikel i en kyrkotidning där de beskrev att de hjälpte stadens tiggare för att de behövde pengar för att bygga hus i sina hemländer. Behjärtansvärt men vad är det för slags diskriminering som pågår … skall inte alla ha samma rättigheter?

Vi vågar inte diskutera eller öppet prata om de problem som faktiskt föreligger i samhället. Vår givmildhet har gått så långt att det faktiskt är massor av människor som kommer i kläm. Våra äldre är speciellt utsatta och tyvärr är inte sanningen den som så många artiklar påstår…. att svenska pensionärer är så rika att de kan göra vad de vill med alla sina pengar. Varje gång någon tar upp frågan om varför våra äldre med låg pension får betala så hög skatt så kommer förklaringen; de betalar inte mer, de får bara inte jobbskatteavdraget.

Det finns faktiskt äldre som inte har några barn eller andra anhöriga i livet som strider för deras rättigheter. Dessa slängs ut på gatan och det verkar inte finnas något intresse ifrån pressens sida att ens skriva om dem.

Visst skall man öppna sina hjärtan och hjälpa så mycket man bara kan men det finns en gräns i varje fall i min värld och det är när man själv inte har rent mjöl i påsen.

Har man rent mjöl i påsen när man ljuger om hur bra alla våra äldre har det för att sopa sanningar som att frysta pensioner i kombination med ökade kostnader för mat och hyra faktiskt leder till hemlöshet.

Vad är det för land vi bor i som inte kan ta hand om våra egna och förse dem med det som är livsnödvändigt?

http://www.veteranen.se/nyheter/allt-fler-pensionarer-drabbas-av-hemloshet/

 

För femte året presenterar Stockholms stadsmission en undersökning av hemlösheten i landet. Fokus i år är just de äldre.

Riskerna för äldre ökar till följd av en kombination av en allt äldre befolkning, en svagare privatekonomi för pensionärer och en illa fungerande bostadsmarknad, menar Stadsmissionen.

I dag är omkring 1 500 personer som är 65 år och äldre utan bostad. Totalt i hela landet handlar det om 34 000, enligt Socialstyrelsen. Risken att det blir fler är överhängande.

Stadsmissionen trycker särskilt på att äldre hemlösa i allt högre grad har ekonomiska problem. Alltså personer som inte har problem med missbruk eller psykisk ohälsa.

- Tidigare har vi mött många med missbruksproblem och psykisk ohälsa. Men nu handlar allt mer av våra insatser om att hjälpa människor med basala frågor som mat och hyra, berättade Marika Markovits, direktor på Stockholms Stadsmission, på ett seminarium med politiker och experter i riksdagshuset på torsdagen.

- Vi vill ge en tidig varningssignal om en tendens som kan bli en trend och som kommer att landa på politikernas bord om inte åtgärder vidtas, sa Marika Markovits. Vi hoppas rapporten kan ge underlag till nödvändiga beslut.

En panel med politiker diskuterade rapporten och kunde enas om hotbilden mot äldre: bland annat svaga pensioner, främst för kvinnor födda på 1930- och 1940-talen, kan bli förödande på en bostadsmarknad med allt högre hyror och tuffare krav att få ett hyreskontrakt.

Seminariet pekade också på invandrares svårigheter att få bostad. Även utsatta grupper av hemlösa äldre som har missbruksproblem eller lider av allvarliga psykisk ohälsa omfattas alltför sällan av samhällets biståndsbedömning, menade Marika Markovits.

- Men också dessa människor ska ha rätt till demensboende och färdtjänst.

Särskilt utsatta grupper av äldre – bland dem äldre invandrare – är en grupp som SPF enligt sommarens kongressbeslut ska ägna större intresse åt framöver.

SPFs ordförande Christina Rogestam har också under hösten betonat vikten av att SPF driver bostadsfrågan hårt, liksom att pensionssystemet ändras så att inte minst kvinnor födda på 1930- och 1940-talen och som arbetat många år bättre kan klara sig på sin pension.

Stadsmissionens direktor ser många gemensamma nämnare och sträcker också gärna ut en hand till pensionärsorganisationerna:

- Det skulle vara väldigt positivt om det gick att hitta sätt att driva de här frågorna gemensamt, säger Marika Markovits till veteranen.se.

- Vi blir snabbt många fler äldre och vi måste få politikerna att agera.

Jan Arleij jan.arleij@veteranen.se

 

 

 

 
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu