• Arkiv

 • juli 2014
  m ti o to f l s
  « Apr   Nov »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  

 • Etiketter

Coaching 50+ och tankar om ditt drömyrke

 

 

Vad är ditt drömyrke?

Inte ”vad”… vilket är mitt drömyrke? För det första min dröm är min dröm. I min ålder så har i varje fall jag lärt mig att se skillnad på drömmar och verklighet. Jag har drömmar men kanske inte samma sort jag hade när jag var ung och hade hela livet framför mig.

De allra flesta har drömmar, men av olika anledningar så förs vi in på andra livsriktningar än vad vi tänkt oss ifrån allra första början. Detta är både på gott och ont eftersom en fel tagen stig kan leda till kunskaper och erfarenheter som man aldrig skulle fått om man gått på drömvägen.

Mitt drömyrke är att få hjälpa människor att se ljuset i tunneln om de råkat hamna i en nattsvart sådan. Det kan man göra på många sätt och en tanke har varit att utbilda mig till psykolog. Denna tanke mognade tyvärr fram för sent i livet och blev till en utopi efter det att jag fått klart för mig vad som gäller för studielån eller andra bidrag. Man skall arbeta till 70 men är passé utbildningsmässigt strax efter 50.

Att arbeta med människor som samtalterapeut utan att ha en behörig legitimation går visserligen men är inte lika högt rankad eller betald.

 

 

Vad gör man i detta yrke?

Man lyssnar och försöker låta den behövande själv berätta vilket problem som de tror ligger till grund för deras svårigheter att njuta och leva livet. Man är likt en spegel som återger människans egna inre tankar, ett bollplank som inte kommer med svar utan bara väcker ytterligare tankar. Jag tror att de allra flesta bär på lösningarna och att de bara behöver hjälp med att se dem i vitögat, att komma till förståelse och förstå att det är de själva som kan förändra hur de hanterar och ser på situationen.

 

 

Varför lockar detta yrke just dig?

Behovet av kommunikation och mänsklig kontakt är så stort i dagens kalla samhälle. Ett samhälle där det inte finns utrymme eller tid för egen utveckling eller för unikhet. Där alla skall passa in enligt en av marknaden bestämd mall. Människor skall tycka, tänka, agera och investera enligt maktelitens agenda. De som inte följer mallen är svaga, lata eller på annat sätt fysiskt eller psykiskt underutvecklade.

 

 

Var kan man gå en utbildning för att utbilda sig?

Svår fråga. Dagens psykologiutbildning är fortfarande Freudiansk och där lider alla kvinnor av penisavund. Alla fel kan hittas i uppväxten… allt är mammans fel.

Den Jungianska teorin finns knappt och den kostar eftersom den inte är via universitetssjukhus eller liknande.

Nya tankar dyker upp om huruvida dessa gamla läror med ursprung modell äldre fortfarande är applicerbara i dagens samhälle. Det är väl egentligen läge att skapa en ny psykologi, där man skalar av de värsta 1800-1900-talsfördomarna.

 

 

Finns det en möjlighet att gå utbildningen utomlands?

Det finns säkert möjlighet med utbildning utomlands men det är ganska meningslöst att tänka i de banorna eftersom det mesta måste tentas av i Sverige innan man kan få legitimation.

 

 

Kan man läsa på distans?

Det går att kombinera delvis. Krav föreligger på närvaro vid föreläsningar samt tentor.

 

 

Vad skulle du behöva göra att att detta yrke skulle sluta vara en dröm och bli en verklighet?

 

En psykologiutbildning tar fem år, kräver att jag vinner på Lotto eller något annat. Men skulle jag vinna så uppkommer ett annat ämne att fundera över: ”vad skulle jag göra med resten av mitt liv om jag vann 100 miljoner på Lotto?” Svar: jag skulle förmodligen läsa in lite andra alternativa psykologiutbildningar och hjälpa människor av ren medmänsklighet för den moraliska frågeställningen finns alltid om huruvida man skall tjäna pengar på andra människors olycka eller ej.

 

 

Avslutningsvis så vill jag väcka tankarna runt frågeställningen….

Drömmar har olika mening beroende på var vi befinner oss i livet, hur gamla vi är, om vi fortfarande är fertila, vilken utbildning vi har, huruvida vi har en inarbetat pension eller ej.

Drömmar är fortfarande underbara att ha när man blir äldre eftersom man då vet att de är just ”drömmar”. Ett misslyckande väger inte så högt i vågskålen, inte heller ekonomiskt oberoende. Att må bra och att få ha hälsan i behåll är det som ger livet guldkant.

 

 

 
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu