• Arkiv

 • april 2014
  m ti o to f l s
  « Mar   Jul »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  

 • Etiketter

A-kassa eller Socialbidrag 2014?

 

Fortsätt betala avgiften till A-kassan”. Det är det råd man får annars så sänks ersättningen till miniminivå. Krav på prestation har numera lagts på denna så kallade ”omställningsförsäkring”. Om man inte presterar så kan man riskera att bli av med sin ersättning.

Undrar hur det skulle se ut om alla försäkringsbolag började införa prestationskrav? Vi kanske skulle bli tvingade att utföra ex antal försäljningssamtal för att få lov att ha kvar försäkringen eller för att få ersättning för det som blev stulet vid inbrottet i hemmet.

Hur mycket människovärde känner en människa som sitter som deltagare i ett arbetsmarknadspolitiskt program med en ersättning på 320 kr per dag, vilket motsvarar 40 kr per timma? Eller ungdomar som har c:a 145 kr per dag (18 kr/tim).  Som grädde på moset måste ett periodkort inhandlas till fullpris. Kvitto skickas in till AF och sedan kommer utbetalning på det överstigande beloppet. Resor till och från ett program skall bekostas av deltagaren, max 600 kr. Lyckliga äro de som har en mor och far att bo hos….

Varför skriver jag om låga ersättningsnivåer? Borde jag inte skriva om dem som har det bra, de som alla politiker talar om, de som har 80% av sin lön? De som har 680 kr per dag och som idag får ut exakt samma summa som en person som lever på försörjningsstöd….  hm… timanställda och deltidsanställda mestadels kvinnor har inte så stor chans att komma upp till maxersättningen, när arbetsgivarna lekt färdigt… Innebär detta att de skall gå till SoS och söka försörjningsstöd när de blir arbetslösa? Eller måste de sälja den där bilen de har och måste ha utifall de får ett nytt timvikariat?

 

10 472

kronor i månaden vid 30 procents skatt – det är maximal ersättning ifrån a-kassan idag år 2014.

(680 kr /dag x 22 arbetsdagar)

 

En summa som alla skulle lägga på minnet speciellt under rådande ekonomiska situation…. sedan kan ju sittande regeringen klappa sig själva på axeln och säga att de gjort ett bra jobb.

De har fått de lata jävlarna att prestera!

Företagen måste också prestera…. de måste lägga tid på att ansöka om rabatterande dubbla arbetsgivaravgifter eller annat försörjningsstöd som plockas ur skattekassan.

Jag har aldrig förstått dem som inte bryr sig om att betala av sina lån eftersom de anser att den dagen de förlorar allt så hamnar de antingen hos FK eller SoS…. men nu har enkronorna fallit ner.

FAS 3 skall vara och innebära en meningsfull sysselsättning för långtidsarbetslösa. De får ingen hjälp ifrån Arbetsförmedlingen, de får inte utföra betalda arbetsuppgifter men pressas till prestation eller till att sitta av tiden. Vissa får inte ens gå till läkare eller tandläkare på dagtid, inte heller söka jobb på arbetsgivarens tid.

Fas-3 glasstoppen toppas med bär, som istället för att vara söta och goda, innebär ökade kostnader för resor till och från den meningsfulla sysselsättningen, extra matkasse och förslitning av kläder. Det är ju inte alla arbetsgivare som använder sitt försörjningsstöd till att inhandla arbetskläder till dem som hamnat i samhällets utanförskap. Eller som har råd med att bjuda på en kopp kaffe.

Utanförskap kan betyda olika saker för oss människor beroende på var vi står i livet. Men vi har definitivt ett stor utanförskap på företagssidan, ett utanförskap som de själva valt för att få möjlighet att plocka russinen ur regeringens kaka som är bakad på skatteintäkter och lånade pengar.

Citerar en ung man.  ”Vad är det för vits att arbeta och vara med i A-kassan när man ändå bara får ut exakt samma summa som jag fick när jag gick på socialbidrag i Fas 3.

Den frågan skulle jag vilja att Alliansen svarade på innan vi går till valurnorna.

Jag skulle även vilja veta om de planerar fortsatt försörjningsstöd till arbetsgivarna för Fas 3:are eller alla andra arbetslösa som hamnat i bidragssvängen? Vad säger EU….. får våra styrande använda sunt förnuft?

Företag får idag betalt för att ta emot långtidsarbetslösa. De får därmed pengar plus gratis utfört arbete, de kan till och med räkna in inkomsten i budgeten. Vore det inte bättre att ge denna summa till dem som utför den meningsfulla sysselsättningen så att den känns lite meningsfull för dem?

 
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu