• Arkiv

 • mars 2014
  m ti o to f l s
  « Feb   Apr »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  

 • Etiketter

Arbetsmiljöfrågor – Hemtjänst privat

Jag arbetade på ett privat företag i Karlstad inom Hemtjänst Kundval för ett antal år sedan.

Det var en mycket rolig, intressant och innehållsrik upplevelse på många plan. Jag kom ifrån en privat sfär, ifrån ett helt annat arbetsklimat som sedan satte prägel på det egna företaget som jag startade och drev på andra sidan Atlanten.

Mina tidigare erfarenheter som arbetsplatsombud satt fortfarande i ryggraden och många blev mina leenden och förundringar över hur mycket egentligen som förändrats och gått åt helt fel håll.
Här kommer man in i ett lågavlönat yrke som undersköterska för att man vill ge det lilla extra till den äldre generationen, livskryddan som ger mening till livet.

 

Man skulle ju kunna tro att hårt arbetande lågavlönade kvinnor ställer upp för varandra, men ack nej. Den enes död den andres bröd var kriterierna som gällde. Att skvallra till chefen, vare sig det var korrekta eller påhittade historier fungerade alldeles utmärkt. Detta var ett ofta använt sätt att införskaffa mer arbetstimmar.

 

Jag gjorde som alla andra och tog själv upp flertalet incidenter med chefen som var måttligt intresserad. Efter ett tag så valde jag att skriva ner mina observationer för att kunna sova gott på nätterna helt enkelt. Blev senare kallad till möte och fick reaktionen på mina skriftliga kommentarer, för att citera chefen: ”om jag skulle hålla på med sådan här skit så skulle jag inte ha tid med att utföra mina arbetsuppgifter”. Jag fick mitt svar…. patienterna eller brukarna som de brukar kallas är inte prioritet nummer ett.

Under denna tid infördes ett nytt schemaläggningssystem där en dator plockar ihop en arbetslista till varje vårdutförare. Ofta var det fem minuters transfertid mellan brukarna och programmet utgick ifrån fågelvägen. Att man skulle springa sex trappor ner, ta sig över hela stan och sedan springa fem trappor upp tog inte programmet någon hänsyn till. Och för att hinna med dagens arbetsuppgifter så knaprades tiden ner hos brukarna. Om något oförutsett inträffade så var det väldigt sällan man kunde få hjälp av någon kollega, de hade helt enkelt inte tid. Man kände sig ofta ensam och otillräcklig. Att programmet hade en variabel för väderlek hittade man först ett halvår senare… när vintern var över. Och det var ju roligt, ha ha ha.

När vi klagade på schemaläggningen så sa chefen helt lugnt. Jag har suttit och lyssnat på er när ni har era raster. Ni pratar inte om sådant som har med arbete att göra och flertalet av er kommer in lite tidigare eller går lite senare och det talar om för mig att ni inte har tillräckligt att göra.
Att förklara varför detta ibland förekom var liksom ingen ide. Om man arbetat en eller två raster tidigare så kanske man behöver 10 minuter extra att varva ner på.

 

Arbetsgruppen hade för högt sjukdomstal. Detta skulle förändras genom att chefen bestämde att samtliga skulle börja träna för med fysisk styrka så kom ett gott immunsystem. Att vi sedan sprang i trappor upp och ner, cyklade över hela staden, och kom hem som ursketna äpplen efter dubbelpassen på helgerna, togs ingen hänsyn till. Men där gick min gräns… ingen chef talar om för mig vad jag skall göra på min fritid. Livegen…. vi är inte där ännu.

 

Chefen hade god utbildning i botten. När någon ringde och klagade så blev reaktionen densamma…. hon ringde sin chef och skrek…. vad skall jag säga… hur skall jag bemöta påstående som dessa? Många frågade mig varför hon skrek så ofta och jag svarade alltid med ett leende ”osäkerhet och inkompetens”. Det är jag som är bossen och har titeln på visitkortet men med det kommer ett arbetsmiljöansvar som få är rustade för. Att skriva betyg eller något så enkelt som ett intyg om anställning låg inte heller inom kompetensområdet. Det kom ett så småningom och jag har fått många reaktioner på det…. ”min dotter som går på förskolan skulle kunna göra det bättre”, var en av dem.

 

De bilar och cyklar som fanns var även vårt ansvar. De skulle hämtas och lämnas på verkstad inom ramen för arbetspasset. Detta resulterade i att vissa bilar under en lång tid hade vinter eller sommardäck löst liggande bak i varje bil. En kväll hände en olycka och den hade kunnat ha dödlig utgång om hastigheten varit lite högre. Behöver jag berätta att chefen tyckte att det var tjejens fel?

 

Jag beslutade mig för att söka en ny arbetsgivare med förhoppning om att få en kompetent chef inom kommunen istället. Var på intervju och fick beskedet att jag fått jobbet och att kontrakt skulle skrivas samma dag som jag lämnade in mitt utdrag ur belastningsregistret ifrån polisen. Men vi kom inte dit……
Istället för att kontakta den person jag angivit som referens så tog mannen kontakt med min chef eftersom de kände varandra personligen. Hon hade ingen aning om att jag såg mig efter nytt jobb och blev sju tunnor rasande…. ”jag blev här oanställbar”. Jag ansågs vara överengagerad och det var en mycket negativ komponent eftersom det innebär merarbete för en redan hårt ansträngd chef. Sedan att dementa damer måste sitta i en sjö av urin det är ju något man tar upp utifall en anhörig skulle komma vid fel tidpunkt…..  kanske detta var jämvikten till pågående diskussion om blöjvägning?

 

Men att vara chef och sitta skitfull på en lokal pub och berätta för sina vänner att det enda roliga på arbetsplatsen är att läsa anställningskontrakten och skratta som fan när hon tänker på hur dumma människor är som accepterar skitlöner som dessa….. det är helt okey. Eller att jaga unga anställda och kräva att de dansar med maken…… inte nog med taskig lön… det skall vara piff på sexlivet också, eller?

 

 

 

 
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu