• Arkiv

 • mars 2014
  m ti o to f l s
  « Feb   Apr »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  

 • Etiketter

Överskott på utbildad personal inom vården?

Syster skrev följande insändare till Fria Ord:

 

Utbildning behövs för bättre omsorg

VIKARIAT. Trodde det bara
var jag, som aldrig blev
inringd som vikarie. Alla
vikarier skall ringas in via
kommunens sambands-
central ”bemanningsen-
heten”. Den vägen har jag,
trots högskoleutbildning
och erfarenhet med fina
referenser, inte blivit in-
ringd en enda gång!
Jag kontaktar dom då
och då och undrar varför
och får svaret att de åter-
kommer. Då jag via andra
vägar får jobb träffar jag
mycket outbildad personal
som har fått just de vika-
riat som jag söker. Med
okunskap riskerar peda-
gogiken ofta att utmynna
i att säga till på skarpen!
Den pedagogiken fungerar
ju då brukarna blir rädda
och tysta. Men det gör ont
i mitt hjärta att se okun-
skapens följder och jag kan
bara inte förstå varför jag
som är utbildad inte kan få
mer timmar som vikarie.
Jag sitter här och väntar
på att någon skall ringa
mig så att jan kan få jobba.

 

Du är säkert inte den enda som blir bemött med svaret ”vi återkommer”. Och skulle du försöka trycka på lite extra mycket så kommer du säkert att få beskedet att din anställning f.n. är vilande eftersom det inte finns behov av vikarier.

Outbildad eller vi kanske skall säga okvalificerad personal innebär kostnadsbesparingar för kommunen. Det är även lite skillnad på högskoleutbildad och outbildad personal. Den förstnämnda är lite svårare att hota eller att manipulera. Det finns alltid en viss risk med högutbildade för de vet nämligen var de skall inhämta korrekt information i juridiskt fackliga frågor.

En annan faktor på en mindre ort är att det finns en viss omsorg om släkt, vänner och sådana som man känner. Man hjälper dessa med jobb först och främst. Detsamma verkar gälla vid tillsättning av chefer och arbetsledare. Någon typ av högskoleutbildning i botten och sedan är det bara att köra. Att man som chef har ett visst arbetsmiljöansvar har försvunnit någonstans i pappershanteringen och snabbaste källan till information är mobbande pratglada underställda. Gott ledarskap och teamwork har fått stryka på foten för datoranpassade schemaläggningar utan hänsyn till väder, personliga behov eller oförutsedda händelser.

Oregelbundna arbetstider där vilan blir för kort och som dessutom stämmer dåligt med familjeförhållandena är vanliga. Dubbla turer, två eller tre dagar i sträck sliter sönder personalen, något brukarna får lida för genom en försämrad omsorg. Vilken mor mår bra av att arbeta ifrån 7-22 lö-sö kanske till och med fre-sö med småbarn hemma?

Man kan även fundera över vilken vårdkvalitet outbildad personal har att erbjuda, vilken trygghet och säkerhet som följer i dess spår. Skall man låta outbildad personal få utföra en sköterskas arbetsuppgifter efter en snabbgenomgång utan att de till fullo förstår vad konsekvenserna kan bli om något görs fel?

Det är brist på systrar sägs det. Är det med sanningen överensstämmande? Svaret är nja. Kort på personal är benämningen när man inte anställer tillräckligt många så att det täcker dagsbehovet. Brist är det den dagen det inte sitter några syrror hemma vid telefonen och väntar dag ut och dag in på att någon skall ringa. Samtidigt så finns det ett gäng systrar som jobbar mer än vad de vill eller behöver. Vart finner man logiken?

 
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu