• Arkiv

 • februari 2014
  m ti o to f l s
  « Dec   Mar »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  2425262728  

 • Etiketter

Timanställningar inom bl a vården växer

Kommunerna måste spara pengar sägs det. För att minimera kostnaderna anställs personal med allmän visstidsanställning eller som vi i dagligt tal kallar för timanställning.

Flexibilitet, fler dubbla turer och inringning på kort varsel leder till psykisk ohälsa eftersom privatlivet tas ifrån dem. Många vet inte kvällen innan om de blir inringda på morgonen dagen efter. Ständig förberedelse krävs vilket leder till att det sociala umgängeslivet minimeras. Störningar uppkommer i familjelivet, aldrig en sovmorgon för övriga familjen på lördag eller söndag.

Att välja någon social aktivitet kan innebära repressalier i form av att inringning inte sker under en viss period eller att hot uttalas. Minimum tid för inringning av vikarier existerar inte längre. Ett pass kan vara 7-9 och 18-20 på en och samma dag då arbetsgivarens behov styr. Dubbla turer 7-22 med 3 tim rast emellan 2-3 dagar i sträck tär på en mamma och på en äldre kvinna, helt omöjligt att få in 7-8 tim sömn. Timanställda vet heller inte vilken inkomst de kommer att ha per månad då det inte finns några garantier.

En otrygg anställningsform då anställning endast föreligger under de tider och dagar som är bokade och överenskomna för arbete. Det finns kvinnor som arbetat  som timvikarier i över 8 år. Detta innebär, inga lån, ingen bostad såvida inte tillräckligt med kontanta medel finns på bankboken.

De 75 deltidsdagarna som A-kassan tillåter blir snabbt förbrukade och väldigt många hamnar i jobb och utvecklingsgarantin.

Service center som ansvarar för långtidsarbetslösa  fixar praktikplatser hos den gamla arbetsgivaren. Det går under meningsfull sysselsättning.

Det blev 75 deltidsdagar för att tvinga fram fastanställningar samtidigt som man accepterade timanställningar och flexibilitet – var finns logiken i det tänkandet?

 

Alliansen har uppfunnit hjulen på nytt….. det rullar och för varje gång det rullar så ökar kommunernas intäkter och arbetarnas ersättning blir bara lägre och lägre.

 

Man behöver inte vara vetenskapsman för att lista ut varför kommunen vill ha fler och fler timanställda inom olika områden.

De får ju betalt för varje långtidsarbetslös som de tar tillbaka igen…….

 

 

 

One Comment

 • Michael Andersson

  Jag håller helt med dig i detta. Det är inte heller ett nytt fenomen, men det blir bara värre och värre, tidigare har det i alla fall funnits lite bättre regler.

  Något som facket skulle kunna jobba med är bättre OB för timanställda. Det är klart att det finns problem med det också, men då får i alla fall de som arbetar lite mer att arbeta för.

 
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu