• Arkiv

 • december 2013
  m ti o to f l s
  « Okt   Feb »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  

 • Etiketter

Tvättmedelsallergi…. Ny formula – bättre mot fläckar.

Nu var det dags igen. Säg den frid som råder i kemikalieland. Alla tillverkare måste tydligen ständigt förnya sig och framhäva ännu bättre tvättresultat än tidigare. Men är detta med sanningen överensstämmande?

Jag som tvättat varje vecka i över 40 år svarar nej på den frågan. Tvättmedlen blir faktiskt bara sämre och sämre. Att bli av med fläckar är en hel procedur och inget tvättmedel klarar uppdraget utan draghjälp ifrån olika fläckborttagare. Dessa kan vara kemiska eller naturvänliga. Det är svanar hit och dit…. miljövänligt….. men hur miljövänligt är det egentligen när jag inte ens kan ta i den blöta tvätten som kommer ut ur maskinen utan att huden på händerna fullständigt spricker sönder och att det sedan tar veckor innan de läker.  Om inte mina händer klarar gifterna hur skall då djuren i naturen och fiskarna i havet göra det?

Jag har nu tillskrivit företaget som orsakat den senaste allergin för att få reda på vad det nya unika i deras tvättmedel är för att på så sätt kunna hålla mig ifrån den kemikalien. Kanhända den ligger under patenterade hemliga recept….. vi får se..

 

 

 

Emellertid så gjorde jag en sökning på tvättmedelstest och fann följande:

 

Inget tvättmedel är helt fläckfritt

 

Det skiljer mycket i rengöringsförmåga mellan olika kulörtvättmedel. Men ingen produkt klarar fläckar från kaffe och te, visar Testfaktas test. De tre bästa produkterna är alla kedjornas egna varumärken.

Varje år skopar svenskarna ner 40 000 ton tvättmedel i sina maskiner. En lukrativ bransch för tillverkarna som lägger stora resurser på marknadsföring. Men frågan är om de kanske skulle lägga mer pengar på att utveckla sina produkter i stället. Ingen av de mer kända märkena som Ariel, Via eller Neutral får särskilt bra betyg i Testfaktas test. I stället är det livsmedelskedjornas egna varumärken som utmärker sig. Bäst i test är Änglamark från Coop.

– Det är ett riktigt välbalanserat tvättmedel. Den stora utmaningen för färgtvättmedel är att både tvätta rent och samtidigt bevara färgerna i kläderna och Änglamark klarar både och, säger Anthony Million på det franska laboratoriet Eurofins som utfört testet på uppdrag av Testfakta. Laboratoriet har undersökt såväl rengörande förmåga som färgbevarande egenskaper hos tvättmedlen.

 

Vill du veta mer så läs hela artikeln:

http://hd.se/konsument/2013/10/12/inget-tvattmedel-ar-helt/

 

 

 

 
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu