• Arkiv

 • oktober 2013
  m ti o to f l s
  « Aug   Dec »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  

 • Etiketter

Företagens socialbidrag tar pengarna ifrån skattebetalarna.

 

 

Tänk er en arbetsplats med 6 anställda.

Alla sex har en månadslön på 20.000:-, vilket ger cirka 15.600:- i plånboken efter skatt.

Nr 1. (31år) kostnar arbetsgivaren 26.284:-/mån.

Nr.2  (23år) kostar 23.098:-/mån (ungdomsrabatten).

Nr.3 (45år) kostar 13.716:-/mån (nystartsjobb).

Nr.4 (22år) kostar 10.530:-/mån (ung+nystart).

Nr.5 (30år) kostar 8.684:-/mån (instegsjobb).

Nr.6 (22år) kostar 5.498:-/mån (ung+insteg).

Bara 1-2 kostar arbetsgivaren mer än de själva får ut efter skatt.

När det gäller de andra 4-6 så står skattebetalarna för mellanskillnaden.

Är det Alliansens arbetslinje som skapat fler jobb eller är detta bara ett exempel på en arbetsgivare som utnyttjat systemet?

Linjen att det bara är lata och ovilliga människor som inte arbetar är horribel, för de arbetslösa betalar en mycket högre skatt än de som jobbar, vare sig de vill eller inte så är de med och betalar till de stackars arbetsgivarna, så att de får råd att anställa för en kort tid. För i de allra flesta fall så leder dessa rabatterade jobb inte till fastanställning, utan när tiden löper ut, så finns det ex antal fel och personerna måste ersättas med nya som givetvis även de skall ha bidrag med sig. Är det så här vi vill ha det på den svenska arbetsmarknaden?

När man diskuterar dessa saker med en invandrare, vilket jag gjort flertalet gånger så är de fullt medvetna om spelet på arbetsmarknaden. Och har de varit här i Sverige i mer än 15 år så är de ganska vana vid att diskutera eller att själva få  instegsjobb eller nystartsjobb med jämna mellanrum. De måste bara vila 6 månader emellan för att kunna kvalificera in sig till ett nytt. Tar som exempel Herr X, en bekant till oss, högskoleutbildad datanörd. Det positiva är att de får en högre lön under cirka ett års tid. Det negativa är att denna lön inte är a-kassa grundande.

Om man istället pratar med en svensk så hör man vad jag kallar för papegojsnack… alltså en repetition av vad Alliansen vill att vi skall tycka och tänka. Det är för dyrt för företagare att anställa, det finns ingen kompetens i landet, samma människor som söker samma jobb hela tiden……..

Alliansen skiter S på näsan när de pratar om att inrätta extratjänster och säger att det kommer att bli ganska provocerande för vårdbiträden etc. Brister inom vården Fredde beror till största del av de uppsägningar som gjorts under de senaste åren. Det finns massor av vårdbiträden att anställa för full lön så de behöver inte känna sig hotade av extratjänster. Och när vårbiträdena tar slut så kan de fortsätta i rullorna med utbildade undersköterskor.  Däremot skall vårdbiträden och annan vårdpersonal känna sig hotade av försämrade anställningsvillkor, de skall inte behöva arbeta 720 arbetsdagar innan de kan få ett fast jobb bara för flexibilitetens skull. Det går att anställa utbildade logistiker som kan hjälpa till med schemaläggning.

Avslutningsvis så kan man väl bara konstatera att dagens arbetslekskola är disfunktionell.

Spelet med och om arbetslösa arbetare har varit i full gång sedan ett antal år tillbaka och spelet kommer att fortsätta.

Den enda förhoppning vi som gräsrötter kan ha är att det en dag dyker upp ett parti som har lite framtidsvisioner istället för att blicka tillbaka och syssla med pajkastning. För pajkastning är ett jädrans stort slöseri med råvaror.

 
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu