• Arkiv

 • januari 2013
  m ti o to f l s
  « Dec   Feb »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  

 • Etiketter

Arbetslösheten och dess konsekvenser

 Jag läste en intressant krönika skriven av en kille som heter Bengt Starrin. Bengt arbetar på Karlstad Universitet och har tillbringat lite tid på att sondera arbetslösheten och vad som går i dess fotspår.

Det är inte så mycket som skrivs om arbetslöshetens konsekvenser i pressen annat än att vi skall bibehålla arbetslinjen trots att arbetslöshetens siffror går upp, upp, upp. Det finns fortfarande människor som går runt och tror att arbetslösa går hemma för att de är lata, eller för att deras ersättning ifrån a-kassan är så hög… att det nästan inte lönar sig att arbeta. Det är först när de själva drabbas som de blir milt sagt chockade över hur nedmonterat vårt sociala arbetslöshetssystem har blivit. Skattekronor stöttar mer och fler företag än arbetslösa behövande. För oss som är lite äldre så känns nutiden som uppochnedvända världen. Arbetsgivare får betalt för att ta emot arbetslösa och sätta dem i arbete… något som vi skattebetalare ekonomiskt bidrager till.  Dagens meddelande i en tidning var att den ekonomiska krisen faktiskt inte är så stor och illa som så många tror. Mår man bättre av det? Vissa kanske….

 

Men Bengt vågar sticka ut näsan och prata om nuvarande samt tidigare kriser och att de faktiskt medför psykisk ohälsa för väldigt många människor. En ohälsa som är direkt relaterad till den där arbetslösheten som faktiskt inte skulle existera om människor bara förstod att de skulle kavla upp ärmarna och starta företag. Få lite driv och go i sig som Fredde tycker.

Istället möter vi annonser som påvisar andra behov. Vi skall öppna plånboken av allsköns olika anledningar och hjälpa till så att barn får gå i skolan, att människor får läkemedel och vaccin, att djur som misshandlas och lider kan köpas fria. Vi skall städa upp i länder där andra länder gått in och rört runt för egen ekonomisk vinning. Givetvis skall vi hjälpa till så att bolagsvärlden fortsatt kan investera sina egna penningar på det som ger högst avkastning. Vi skall investera i företagens framtid så att de stannar kvar här och ger oss jobb, eller hur?

 

Självklart skall man hjälpa till om man kan där nöd verkligen finns, men jag saknar debatten och öppenheten om vad som sker i vårt eget land och i övriga länder i Europa. Att skänka 100:- i månaden och sedan gräva ner huvudet i sanden hjälper föga.

 

Finanskrisen med stort F slog till i September 2008. Amerikanska Lehman Brothers gick i konkurs. Inte svårt att förstå varför, eftersom de beviljat bolån till människor med små eller otillräckliga inkomster. Att fokusera på ränteintäkter med kunder som vilken dag som helst kan komma med husnyckeln istället för pengarna…. är ingen hit.

Följderna blev katastrofala:

Inom EU så ökade arbetslösheten med 41%, från 6,8% år 2007 till 9,6% år 2009.. Ökningen i Sverige under samma period var hela 60%. I Spanien var ökningen ännu mer dramatisk – hela 225 procent!

 

Hur ser det då ut för de unga, de under 25 år?  Inom EU var cirka 14% arbetslösa år 2007 och 2009 var siffran 21,4% vilket ger en total ökning med 50%. Och i Sverige hamnade vi på cirka 27%. I Spanien var här ökningen lite mindre bland de unga och hamnade på 45%.

 

Så det här med att Alliansen skall ha fixat så många jobb att de som går hemma med a-kassa eller aktivitetsstöd, skulle vara lata eller ha andra psykiska eller fysiska problem, är bara politisk bullshit. Ett sätt för dem att hålla näsan ovanför vattenytan och peka i annan riktning dvs bort ifrån dem själva.

 

Nåväl en viss återhämtning sker efter 2009. I Sverige sjunker arbetslösheten med lite drygt en procentenhet. I några sydeuropeiska länder fortsätter dock arbetslösheten att stiga. Riktigt illa är det i Spanien och i Grekland. Färska siffror ifrån november 2012 visar att drygt var fjärde är arbetslös där och när det kommer till ungdomsarbetslösheten, ja då, saknar hälften arbete.

Antal arbetslösa i EU: cirka 26 miljoner – varav cirka 5,6 miljoner är unga under 25 år.

Och vad man inte talar om är att antal självmord har ökat med cirka en procentenhet.

 

Självmorden ökade med 17% mellan år 2007 och 2009. De fortsatte att öka med 29% mellan 2009 och 2010 och med ytterligare 40% mellan 2010 och 2011.

Antal mord fördubblades under den här perioden.

 

Forskare talar här om en självmordsepidemi. Sverige verkar vara det land som har svårt för att koppla ekonomiska kriser med självmord.

Man kan väl lugnt säga att det är en eliminerande kris i många hänseenden.

 

Arbetslöshet medför kriser. De som drabbats hårdast är de som förlorat sina jobb, sina hus och hem.

 

Grekland har drabbats hårt. Krispaketen har medfört att sjukvårdsinrättningar har stängts, 26000 människor som arbetade inom hälso och sjukvården, inklusive 9100 läkare, har förlorat sina jobb. Grekerna har tvingats dra ner sjukvårdsbudgeten med hela 40% vilket gör att det är mycket svårt för dem att få den sjukvård de behöver.

Vilken hjälporganisation samlar in pengar till detta ändamål?

 

I arbetslöshetens fotspår följer inte bara psykisk ohälsa, familjer splittras, familjer vräks och familjemedlemmar begår självmord. Saker som dessa skall man inte avfärda eller ta allt för lätt på.

 

Bengt avslutar veckans krönika med orden:

Riktigt farligt blir det när det sker stora nedskärningar i det sociala skyddsnätet. Det leder inte bara till allvarliga individuella konsekvenser, utan till stora skador på hela samhällskroppen som det kan ta lång tid att läka.

 

Mitt i detta virrvarr så står en leende Fredde och presenterar vår nya jämställdhetsminister. Alliansens fokus ligger nu på att kvinnor och män skall ha lika löner. Hur många år har vi hört det här dravlet och vad har hänt? Absolut ingenting. Respekten för kvinnor har istället minskat och kvinnor ses av många män som lovliga prostituerade byten eller skall vi kanske säga objekt. Men självklart, jag förstår att det är en viktig fråga när det gäller de högre posterna i styrelser eller dylikt.

 

Barn får enligt lag inte vräkas men vräks ändå. Lagar skrivs och träder i kraft men det finns ingen instans som ser till att de efterlevs. Det finns kommuner som inte kan handlägga rättsärenden eftersom de inte kan attrahera svårflyttbara domare som etablerat sig med familj och allt på annan ort. Rycka upp rötterna för den svenska rättvisan nej det är något som bara gäller för arbetslösa lata.

Varsel läggs varje vecka och man kan ju undra vart vi är på väg. I USA kan man lämna in husnyckeln till banken och gå hungrig men skuldfri på gatorna.

Vad skulle hända här om ytterligare 40% av egnahemsägare blev arbetslösa och tvingades flytta till hyreslägenhet eller hem till släkt och vänner…… med skuld på miljoner till Kronofogden…..vem skulle skattekronorna komma ifrån….. de utländska högriskföretagen?

 

Vad händer här om ytterligare neddragningar drabbar allt och alla som ingår i vårdapparaten….. när högriskföretagen tackar för sig och flyttar till andra länder som lockar med lägre skatter och fria händer eller när de helt enkelt anser att de inte får tillräckligt hög avkastning på sina satsade pengar……..

Tänk om alla då uppsagda skulle anmäla sig hos ett rekryteringsföretag och sälja sig till högstbjudande till den Kommun eller till det Landsting som betalar bäst… jag menar, de har ju varit villiga att betala i många fall mer än dubbelt för en läkare så varför skulle de inte göra detsamma med sköterskor. Eller skall vi bli Grekland nummer två med rätt att dö på sjukhusets parkeringsplats?

 

De flesta i vårt samhälle lever med en skev bild av verkligheten. Friheten att jobba deltid har tagits bort och ersatts av att man måste arbeta 100% även inom yrken där det skulle innebära arbete 7 av veckans 7 dagar.

 

Om någon köper en bostadsrätt med kontanta medel så lusläser föreningen taxeringskalendern och gör kommentarer som ”vi har beslutat att godkänna er som medlemmar trots att ni har låg inkomst”. Att leva på år av sparade pengar tillsammans med ett deltidsarbete så att man kan utöva sin hobby är numera fult, fult, fult. Byt ut deltidsarbete mot arbetslöshetsersättning så blir det sju resor värre, då tillhör man det där pariasläktet. Snacka om att vi har ett motstånd mot mångfald i det här landet – alla skall vara stöpta i samma form för att bli erkända och respekterade. Byta bostad ja, det kan man oftast bara göra om man köper en. Att hitta en hyresrätt som arbetslös är som att leta efter en nål i en höstack.

Sedan måste man ha en viss lön, senaste mobiltelefonerna med dito uppkopplingar samt en bil på parkeringsplatsen. Möblerna skall komma ifrån MIO eller EM och reparationerna skall avlösa varandra. Man köper nya tapeter,  lägger nytt golv plus ny skjorta.

 Man är definitivt inte cool om man cyklar för att behålla hälsan eller  om man tänker på utsläpp samt växthuseffekten. Barnens kroppar vänjer sig nog vid ett smutsigare samhälle måste man förmoda. Gener har en tendens att mutera och söka anpassning.

Att leva som man själv vill under eget ansvar verkar inte längre vara ett val. Och om man som grädde på moset blir arbetslös… ja då kan man faktiskt välja mellan att kasta in hatten och gå mot psykisk ohälsa eller så kan man se på livet för vad det är och må bra ändå.

Värdegrunder och livskvalitet är uttryck som ägs av politikerna, de existerar inte i verkligheten.

Arbetslös och nedstämd idag? Tänk på att du inte är ensam – det finns 26 miljoner andra som sitter i samma båt. Det ekonomiska spelet på marknaden har drabbat fotfolket så har det varit ända sedan slaveriets tider……. alltså ingenting nytt…… vi väntar med spänning på nästa drag.

 

 

 

 
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu